Sound Essence of Nature

(presentatie van natuurfoto’s met Live Muziek)

Sound Essence of Nature is het beste te omschrijven als een natuurfotoshow-concert, een symbiose tussen Nektar en Leven in Verwondering.

Een natuurfotoshowconcert ontvouwt zich vanuit een fijnbesnaarde afstemming van de drie uitvoerende musici van Nectar op de poëtische natuurbeelden van natuurfotograaf Ronald Peeters. Jacqueline, Nicole en Percusiem spelen muzikale improvisaties die telkens weer verrassend zijn. Ze musiceren vanuit innerlijke stilte; het ene moment energiek en beweeglijk, het andere moment verstillend, ruimte gevend en meditatief. Zij bespelen diverse instrumenten, zoals elektrische piano, orgel, snaarinstrumenten (als de swaramandala en de nada tarangini), klankbuizen en klankschalen, diverse percussie-instrumenten en (alt-)dwarsfluit.

Ronald onthult met zijn macrofotografie een wereld die voor ons niet direct waarneembaar is. Hij neemt je mee in een verrassende en soms overweldigende reis waarin het kleine de schoonheid van het grootse mag raken. Centraal in alle presentaties staat zijn fotoshow Levenslicht, lofzang op de micro-kos”mos”, die een inkijkje geeft in de magische, haast surrealistische lichtwereld van de mossen. Maar ook andere fotoshows zoals Transformatie (metamorfose van een libel), Worldwideweb (spinnenwebben en fonkelende parels), Wiegend in de wind (bloeiende bosanemonen) en Vlinderpracht zijn oogstrelend.

In Sound Essence of Nature dringen Jacqueline, Nicole, Percusiem en Ronald gezamenlijk zo diep door in de manifeste natuur dat de vertrouwde vormen en beelden lijken te verdwijnen. Alle associaties vallen weg: er zijn geen bekende melodielijnen, ritmes en composities meer. Zo ontsluiten zij de essentie die in de natuur besloten ligt. Zij raken aan deze essentie via beeld en muziek, via licht, trilling en klank. Sound kunnen we hierbij begrijpen als klank, geluid, maar ook als betrouwbaar, solide, deugdelijk. Sound staat voor al wat wezenlijk, voedend en inspirerend is.

Ronald Peeters: www.leveninverwondering.com

NECTAR: www.vrijeklanken.nl

Epiloog

Sound Essence of Nature is een wondervol, prachtig “natuurfotoshowconcert”, dat vertrekt vanuit fantastisch verfijnde, surrealistische beelden en op de voet wordt gevolgd door fijnbesnaarde gevoelige improvisatiemuziek. Het is een beleving, a total experience van beeld en muziek. De overeenkomst met de filosofie achter de muziek van The Squared Circle is de verbinding van muziek met emotie en verbeelding daarvan. Het verschil is het startpunt. Waar Sound Essence of Nature bij beelden start en de muziek volgt, begint The Squared Circle met een psychedelisch aandoende muziek ervaring die beelden oproept.

Dat we beiden in muziek en beelden samen een verrassende reis mogen maken….