Minimal music, Toy Animals

Minimalistische muziek of minimal music is een muziekstijl met herhaling, vaak korte muzikale frases met subtiele variaties gedurende een lange tijd, of een schijnbare stilstand in de vorm van lang aangehouden tonen, een accent op consonante samenklanken en een duidelijk tempo.

Bij minimal music spelen naast synthesizers, sequencers en drumcomputers ook vaak percussie-instrumenten een hoofdrol. Daar deze muziek vaak elektronisch van aard is gaan we deze episode opdragen aan de Toy Animals (speelgoed-dieren).

Ook deze episode komt weer in 6 delen zoals de voorgaande saga’s van The Nighthawk en The Purple Grasshopper.

Dus klein maar fijn is dit alles toch vooral ontstaan door het immer aanwezige verlangen in vele muzikantenzielen en -hoofden om terug te willen keren naar de veilige kindertijd.

Toy Animals

1. The wind up mouse

De opdraai muis, wie had er vroeger niet een? Je draaide hem op en hij ging ongecontroleerd de kamer door. Van a naar b van y naar z. Stoppen deed hij niet meer. Altijd maar door…

2. A curious brown teddy bear

Het speeldier van elke prille mens. Meisje of jongen, nog geen onderscheidt. Hoe ontwikkelen we onszelf, waar leidt dit alles toe.
Jeugdigheid leidt vaak tot conflict. Dingen uitzoeken, proberen, zelfstandig worden maar waar ligt de grens? De beer zal antwoorden.

3. Toy animals (Titel song)

De speeldieren weten niet waar het begint of waar het eindigt. Ze zijn gemaakt en daarom ook gewillig slachtoffer van diegene die ze gemaakt hebben. Als les krijgen ze mee dat diegene die de dingen bepalen ook de verantwoording hebben voor het pad van deze speeldieren.

4. One lonely rubber duck

De eenzame eend altijd op zoek naar warmte en liefde. Vandaar een, willen we dat niet allemaal worden? Een. Een met alles en de veiligheid van het spelende kind zijn voorop?

5. Pale wooden horse

Dit paardje is niet zo vaal als de titel doet geloven. Vaal door stof en hitte maar schijnend in voorkomen, wil en tonaliteit. De furie van dit paardje zorgt voor een geheel eigen karakter. Alleen maar uitermate zelfstandig de grote wereld in.

6. A very fluffy rabbit

Het (dit) volharige konijn staat model voor de warme jas die ons allen past. Op tijd eten en drinken, op tijd (vandaar ook de klok in het nummer) een knuffel. Het leven vermoedt veiligheid en warmte.

Toy Animals in de totale uitvoering