Zildjian Alpha Sweet Ride 21 inch

Zildjian Alpha sweet ride 21 inch B

Queeste naar het ideaal

Muzikanten zijn eeuwig op zoek naar hun ideale instrument. Daarmee willen zij hun geliefde muziek zo optimaal mogelijk en geheel naar hun eigen smaak ten gehore te kunnen brengen. Drummers vormen daarop geen uitzondering. Van stokken en drumvellen tot bekkens en ketels, allemaal moeten ze er een keer aan geloven. Telkens beter, mooier, origineler en met nog meer een eigen sound. En ik maak daarop geen uitzondering. Eeuwig blijven wachten op het perfecte bekken of de ideale snare drum gaat niet. Ondertussen moeten we toch – en bij drummers ook letterlijk – aan de slag.

Mijn Paiste-familie

Heel tevreden met mijn bekkenset van Paiste uit de Alpha-serie, liep ik geheel onverwacht in een muziekwinkel tegen de Zildjian Alpha Sweet Ride 21 inch aan. Meteen na de eerste tik tegen het metaal wist ik waarin mijn Paiste-set sterk is en waarin minder sterk. En ik wist ook weer waarom ik deze Paiste Alpha set tweeëneenhalf jaar geleden gekocht had. Ik was gevallen voor de kristallen helderheid, de auditieve brillance. Maar samen daarmee kwamen ook de vlijmscherpe cleanheid en de priemende penetratie. Een recht-door-zee, no nonsense set met een stevig volume over de hi-hat, de twee crashes en de full ride. Zo anders dan de Zildjian Alpha Sweet Ride 21 inch.

Mijn Paiste en Zildjian Rides

Binnen de Paiste’s is mijn 20 inch Paiste Alpha Full Ride het beste te vergelijken met deze Zildjian Alpha Sweet Ride 21 inch. De Paiste weegt 2300 gram en de Zildjian maar een fractie meer: 2380 gram. De Zildjian heeft wel een grotere bel en 1 inch grotere diameter dan de Paiste. Naar evenredigheid kun je zeggen dat de Paiste een inch-diameter-gewicht heeft van 2300 : 20 = 115 gram; de Zildjian heeft een inch-diameter-gewicht van 2380 : 21 = 113,3 gram. Het scheelt niet veel, maar in geluid een wereld van verschil. Dat komt uiteraard niet alleen door het verschil in afmeting maar wordt ook verklaard door het verschil in legering, de vorm en de hamering.

Snoepen van Oma’s suikerpot

De Zildjian is zoals hij eruit ziet en zoals zijn naam zegt: groot(s) en zoet met een tikje donker oriëntaals. Heldere bel maar meer dan een simpele “ping”. Goede directe bite en helder geluid bij aanslagen op het middengebied. Blijft lang naklinken met een diepe ondertoon. En daar komt een ander kenmerk naar boven. Speel je dit bekken op de rand dan komt zijn grote diameter tot zijn recht. Een gong-achtig geluid is de beloning. Dat wordt alleen maar beter bij gebruik van mallets. Het gong-effect wordt alleen maar groter en grootser en heeft zelfs iets oriëntaals. Weer geheel anders wordt het met rods. Het geluid wordt zachter, hoger en knisperend. Maar een all over indruk blijft steeds bij bij het bespelen van dit bekken: het is net als snoepen uit de suikerpot van Oma. Dit bekken is geen scherpe herrieschopper maar getuigt van zachte zoetheid. En dat valt nog meer op temidden van de Paistes. Als de Zildjian tot leven komt doet het denken aan een zacht wiegende buikdanseres met slanke taille en brede soepele heupen. Heel verslavend om deze in mijn drumset te hebben. Ik merk dat ik op deze warme klankkleur een beetje verliefd ben geworden.

Tot slot

Nieuwsgierig gemaakt door mijn Zildjian sweet ride ben ik ook naar de bijbehorende hi-hat gaan luisteren, de Zildjian A Series New Beat Hi-Hat. In 2 uitvoeringen, de 14 inch en de 15 inch. Het was vooral de 15 inch die naar mijn mening het beste aansluit bij de sweet ride. Een wat gruizig geluid maar vooral ook zoet en doseerbaar. Maar dat wordt een ander verhaal…..