Wat is midi of het midiprotocol?

Het midi protocol, connect yourself

MIDI is een wereldwijd afgesproken standaard muziek protocol dat digitale muziekinstrumenten met elkaar verbindt. MIDI wordt gebruikt door musici, DJs, producenten en muzikanten om muziek op nemen, instrumenten te koppelen en hun instellingen op te slaan.

Middels Midi kun je toetsenborden en/of andere apparaten koppelen en de resultaten worden opgeslagen in midi stuurcodes. Notatie- en andere informatie zoals de vele instellingen van je toetsenbord kunnen worden opgeslagen in b.v. digital audio workstation software. Je slaat dan niet de audio van je instrument op maar codes die ervoor zorgen dat je de opgenomen muziek later makkelijk af kunt spelen en aanpassen, indien gewenst, via elk andere willekeurig midi apparaat.

Voordelen

Je kunt hierdoor dus zeer simpel veranderen van geluid, notatie en instrument terwijl instellingen als volume, gebruik van pitch band, reverb en andere instellingen gehandhaafd blijven. Met andere woorden vastgelegde midi-informatie is door willekeurig welke andere midi apparaten af te spelen, opnieuw weer te geven en aan te passen. Hierdoor ontstaat een schier onuitputtelijke bron van creatie wat betreft geluid- en niet op te sommen veelheid van toepassingsmogelijkheden.

Nogmaals

Waar je dus audio eenmalig vastlegt en niet meer kan aanpassen kun je middels het gebruik van midi gemakkelijk veranderen van geluid, apparaat en instellingen. Telkens weer opnieuw aanpasbaar. Correcties zijn hierdoor snel te maken zonder een muziekstuk steeds weer opnieuw te moeten spelen. Ook kun je midi gebruiken om diverse apparaten te koppelen zodat je van al deze apparaten de mogelijkheden, geluiden en karakteristieken kunt gebruiken. Kortom midi is een notatie- en communicatie-protocol toepasbaar op vele niveaus en in vele lagen.

Conclusie

Je kunt de midi informatie opslaan op je pc middels een usb verbinding of via de bekende 5 polige midi stekker. Zonder p.c. kun je zoals bovenstaand gemeld alle midi geschikte apparaten met elkaar verbinden en de dus dan beschikbare geluiden en effecten koppelen en gebruiken. De keuze is aan jou, de muzikant, de mogelijkheden zijn geweldig uitgebreid.

Voor meer informatie Midi Org.

Binnen The Squared Circle gebruiken we diverse apparaten gebaseerd op bovenstaand midi protocol.