Van Morrison ‘komt thuis’

Van Morrison, 14 juni 2019 Grolloo, The Netherlands.

Van Morrison via blues festival Grolloo en dankszij o.a. Johan Derksen weer in Nederland, hieronder een bloemlezing van RTV Drenthe.

(Bron RTV Drenthe)

Hoewel Van Morrison nog nooit eerder in Grolloo heeft opgetreden, heeft hij toch een link met het dorpje. Die link is namelijk de legendarische Drentse bluesband Cuby + Blizzards. ‘Van the Man’ deed in 1967 een mini-tournee door Nederland met The Blizzards.

Er stonden acht optredens gepland, vijf daarvan gingen ook daadwerkelijk door. Maar hoe kwam Van Morrison eigenlijk bij deze Drentse jongens terecht? Volgens muziekjournalist Wouter Bessels ligt de kiem van dat verhaal bij een bezoek van Cuby-frontman Harry Muskee en Phonogram-promotor Anton Witkamp aan de legendarische Marquee Club in Londen, begin 1967.

Them

Phonogram bracht in Nederland een plaat uit van Them, de toenmalige band van Van Morrison, waar op dat moment al interne problemen waren. “De platenmaatschappij wilde promotie voor die plaat doen. Promotor Witkamp nam Harry toen mee, die een groot bewonderaar van Van Morrison was”, vertelt Bessels.

Omdat er in Nederland veel reacties waren op de muziek van Them, werd het idee geopperd om hier op te treden. “Het zouden de laatste optredens van Van Morrison met Them worden, voordat hij naar Amerika zou gaan om daar een soort tweede carrière te beginnen”, legt Bessels uit. “Maar een dag voor het eerste concert meldde de manager van Van Morrison dat er geen band met hem meekwam naar Nederland.” Van Morrison zou alleen komen. Daarop werden The Blizzards benaderd.

‘Ineens kwam Van Morrison binnen’

Willy Middel, voormalig bassist van The Blizzards, weet het moment dat hij Van Morrison ontmoette nog goed te herinneren. “Het was op een donderdagnacht”, vertelt hij. “We waren bezig de laatste hand te leggen aan ons album Groeten uit Grollo. Het was even na middernacht en wie kwam daar de studio binnengelopen? Van Morrison.”

Ook in 1967 was Van Morrison al wel een grootheid. “We keken inderdaad onze ogen uit”, zegt Middel. “We werden gevraagd om hem te begeleiden. Toen hebben we ‘s nachts in Amsterdam in een hotel overlegd en alvast wat geoefend. We waren bijzonder nieuwsgierig hoe de samenwerking zou gaan.”

Middel was enorm onder de indruk van Van Morrison’s stem. Natuurlijk, hoe kan het ook anders. “Wat een stem heeft hij, hè… Vergeleken met Harry Muskee was zijn stem heel anders. Ik denk dat er weinig zangers zijn die zo’n uniek stemgeluid hebben als Van Morrison en Harry.”

De tournee

Middel herinnert zich nog vooral de drukte van de tour door Nederland. De tournee was slecht georganiseerd. “Het was echt een chaos, we moesten van de ene plek naar de andere. En steeds weer je apparatuur meeslepen. Je speelde zes nummertjes en dan moest je zo snel mogelijk door naar het volgende optreden.”

Van Morrison en The Blizzards repeteerden één keer, op een vrijdagmiddag in Apeldoorn. Daarna volgenden de optredens. Om te beginnen in Deventer. “En wat blijkt nou? Daar is tot mijn grote verbazing nog een (onofficiële, red.) lp van verschenen. Dat had ik toen nooit verwacht.” De gelegenheidssamenstelling speelde ook onder meer in Amsterdam, Almelo en Apeldoorn. En er waren tv-opnames in de dierentuin in Wassenaar.

‘Van the Man’ staat natuurlijk bekend als een bijzondere man. Maar volgens Middel viel dat wel een beetje mee. “Voor ons kwam hij helemaal niet raar over”, legt hij uit. “Hij vond het leuk om met ons op te treden. Hij zong altijd met passie. Als je nukkig bent, zou je niet zo zingen.”

Volgens Middel was Van Morrison onder de indruk van zijn Burns-basgitaar. “Hij vond dat ik een heel bijzondere basgitaar had. Hij heeft er ook een paar keer op gespeeld. Dat was wel mooi. John Mayall en Eddy Boyd hebben er later ook op gespeeld.”

Middel kijkt met een bijzonder gevoel terug op die mini-tournee met Van Morrison. “Muziek maken met iemand die zo’n stem heeft is natuurlijk heel speciaal. En voor Van Morrison moet dat ook bijzonder zijn geweest, want het betekende het begin van zijn solocarrière.”

‘Ik vraag mij af of Van Morrison weet wie ik ben’

Na de tournee gingen Van Morrison en The Blizzards weer hun eigen weg. “Hij ging direct door naar New York om zijn eerste solo-lp op te nemen. Daar stond onder meer zijn wereldhit Brown Eyed Girl op. Ondertussen werd er veel aan onze gitarist Eelco Gelling getrokken. Hij wilde graag dat Eelco bij hem in de band zou gaan spelen.” Gelling bleef Cuby + Blizzards trouw, toentertijd ook een bluesgigant die je niet zomaar inwisselde voor een ander.

Middel vindt het mooi dat Van Morrison in juni in Grolloo optreedt. Maar waarschijnlijk gaat hij daar niet heen. “Ik houd niet zo van grote massa’s. En ik vraag mij af of Van Morrison nog weet wie Willy Middel is”, lacht hij.

Misschien volgt er nog een officiële uitnodiging van de grote man?

“Toevallig had ik het daar vanochtend over met Hans Waterman (voormalig drummer van Cuby + Blizzards, red.). Hij vroeg zich af of we uitgenodigd zouden worden. Van Morrison en The Blizzards samen in Grolloo. Ik zou er niet boos om zijn hoor als het niet gebeurt, maar het is gewoon wel een heel bijzondere link.”

Bron: YouTube ceccailif