Synthesizers reproduceren op een iPad

Synthesizers reproduceren met een iPad, is dat mogelijk

Dit zou vandaag de dag goed mogelijk moeten zijn. Een iPad als synthesizer. Hoe goed zijn de beschikbare synthesizer apps en is de iPad krachtig genoeg daarvoor? We gaan eens op onderzoek uit.

Eerst maar eens een betaalbare iPad zoeken. Er zijn momenteel veel iPads op de markt van de iPad Air2 via de iPad 2017 naar de nieuwe iPad 2018 tot aan de iPad Pro. Genoeg keus. Van betaalbaar, ca. 350 euro tot aan een kleine € 750,00 voor de iPad Pro. De Pro is nog niet echt betaalbaar en valt dus af in deze review. Daarom gekozen voor de nieuwste iPad 2018 met de A10 Fusion processor.

Midi controllers maken geen geluid maar sluit ze aan op een iMac, Pc of tegenwoordig ook op een iPad, installeer een synthesizer app en je gaat je verbazen. We gaan het nu niet over een iMac of PC hebben die zijn reeds jaren krachtig genoeg om samples en algoritmes af te spelen. Maar lukt het een iPad? Mijn antwoord, jazeker!

Met een iPad 2018, een controller en een camera to lightning adapter moet dat lukken. Als setup kiezen we voor een iPad 2018 met 128 GB geheugen (€ 449,00) en een IK Pro Keys controller (€ 180,00). In deze controller zit reeds een adapter die direct met je iPad kan communiceren. Gebruik je een andere midi controller dan heb je een additionele Apple camera to lightning adapter (€ 45,00) nodig. Totale kosten toch nog rond de € 600 euro exclusief de synthesizer apps.

Is deze setup zijn geld waard?

In eerste instantie en van nature zou ik zeggen niet, koop een mooie Korg Miniloque, een nieuwe Casio CTX-5000, een goed tweedehands topmodel synth uit verleden tijden of een van de vele andere hardware synths momenteel beschikbaar in deze prijsklasse. Echter bij nader inzien zou ik zeggen een controller, een iPad en de hedendaags voor iPad beschikbare apps zijn het experimenten meer dan waard. Maar is dat ook werkelijk zo? Ja dat is!

De reproductie van de door jou geliefde synthesizers door deze iPad apps voeden je gevoel van verbazing. De benadering van het originele instrument is groot. De geluidsreproductie meer dan acceptabel. Maar bovenal geen gesleep meer met zware keyboards maar diverse instrumenten in je kleine iPad kastje. Wat een weelde. Zonder verder in te gaan op de afzonderlijke apps hieronder enkele YouTube voorbeelden die aangeven wat ik bedoel.

De iPad blijkt het allemaal aan te kunnen maar voor echt multitasken zoals op een laptop lijkt mij de 2gb memory van de iPad te weinig. Apple moet in de nabije toekomst dus beslist wat doen aan het interne geheugen. Dit kan en mag niet veel extra kosten met zich meebrengen maar verhoogt de functionaliteit van de iPads beslist. De iPad is momenteel nog steeds geen vervanging voor je laptop maar dat raakt de werkelijke essentie van deze review niet. De synth apps zijn prima te gebruiken.

Conclusie: Een iPad en synthesizer apps een goed idee? Volmondig ja! Vele voordelen. De apps zijn betaalbaar en verbazingwekkend goed. Je kunt het originele kostbare instrument in je studio laten staan, en indien je zo’n bak niet bezit kun je het geluid live via zo’n iPad app prima benaderen. Geen gesleep meer. Dit alles voor een relatief betaalbare prijs. Warm aanbevolen. The Squared Circle maakt er in ieder geval binnenkort gebruik van! Speel ze.

Enkele apps op YouTube

Bron: Moog, Mini Moog D

Bron: Moog, Animoog

Bron: SynthMaster one

Bron: Arturia, Prophet