XW-G1 sounds, beats and samples

Het Casio XW-G1 groove en sampling keyboard

De complementaire XW family van Casio

Na de Casio XW-P1 hebben we binnenkort in de band ook de Casio XW-G1. Hoewel ze over een groot aantal dezelfde geluidsmogelijkheden beschikken zijn er toch ook enkele grote verschillen. Is de Casio XW-P1 met zijn unieke Hexlayer en Organ units meer een performance synthesizer, de Casio XW-G1 is meer een groove en sampling synthesizer.

To beat or not to beat

Naast een veelvoud aan vette mono en pcm wave geluiden is de XW-G1 vooral opgebouwd rondom een sampling sequencer en groove engine met honderden beats en samples. De G1 beschikt ook over een uitgebreide 9 kanaals mixer en looper waardoor het dé ultieme loop sampeling machine is. Ook eigen opgenomen samples, via microfoon, line of geheugenkaart, kunnen op het gehele toetsenbord afgespeeld worden. Je hebt dus geen pc meer nodig om samples toe te voegen aan je muziek. Je kunt ze onder brengen in user-presets. Wel zo lekker live.

Live performance en oordeel

Met aan boord moderne beats en patronen, top sequencer mogelijkheden, een sequencer mixer, sample looping voor gehele composities, een audio sampler, de mono sound engine, de pcm engine met duizenden waves, kortom te veel om op te noemen, is deze Casio XW-G1 een ware aanvulling op het arsenaal aan geluidsbewerkingsmogelijkheden binnen The Squared Circle of elke andere omgeving.

Kortom: gemaakt om te groove-n! en onze XW family is nu compleet en niet vergeten Casio flikt het weer om een uniek apparaat in de markt te zetten helaas alleen te verkrijgen in de US en Azië of via Ebay. De rest van de wereld schijnt helaas te zijn opgedroogd.

Bron: YouTube Korg, Ralph Maten

Bron: YouTube musictrackjp with the great Katsunori UJIIE

Casio XW-G1 in detail

De exclusieve Casio HPPS (Hybrid Processing Sound Source), een monophonic solo synth met 6 oscillatoren is een voorbeeld van de ongelooflijke sound engine in de XW-G1. De Solo Synth heeft het vermogen om klassieke analoge klanken en klanken met een agressief randje te leveren. 2 virtuele analog style oscilatoren, 2 PCM based oscilatoren, een noise oscilator en een externe oscilator via mic en line inputs kunnen worden gecombineerd om te zorgen voor een enkele solo synth toon. Elke oscilator heeft een onafhankelijke filter, envelopes, onafhankelijke key tracking, portamento, 2 LFOs en toegang tot master resonant filter. Met indrukwekkende modulatie en regeling mogelijkheiden tot je beschikking, verkrijg je met de solo synth een ruim bereik aan sounds en expressies tot je beschikking.

De XW-G1 heeft krachtige arpeggiatoren. In aanvulling op typische arpeggio patronen, kan deze arpeggiator krachtige polyfone synth gated patronen en emulaties van akoestische instrumenten creëren, waardoor je je eigen unieke sounds kunt samenstellen. Een additionele phrase sequencer maakt het mogelijk om vlug een riff op te nemen die je aan het spelen bent op je keyboard, zodat je de riff kunt laten afspelen met een knop of het voorpaneel. De combinatie van de Step Sequencer, Arpeggiator en Phrase Sequencer zorgt voor een eindeloze hoeveelheid klankmogelijkheden.

De XW-G1 heeft 4 realtime controller knoppen, pitch bend en modulatie wielen, samen met 9 sliders om controle over interne klanken en externe apparaten te bieden, Dankzij MIDI en USB aansluitingen kan het toetsenbord worden gebruikt als een controller voor andere instrumenten, inclusief PC & iPad software en applicaties. Ook beschikt de XW-G1 over een audio input zodat je een MP3 speler, computer of andere geluidsbron kunt monitoren.

De Casio XW-G1 Groove Synthesizer komt met een voeding en kan ook werken op batterijen, zodat je altijd en overal muziek kunt maken.

Specificaties:

61 toetsen Polyfonie
64 Controls
Pitch wheel & Modulation wheel
4 Controller knoppen
9 Sliders
MIDI Messages (CC, RPN, NRPN, Mono After touch, Poly After touch, Pitch, Tempo)
LCD Display MET Backlight, Contrast, Dot Matrix + Patterns
HPSS (Hybrid Processing Sound Source)

Totaal aantal tonen: 420 Preset / 220 User PCM tonen:
300 Preset / 100 User Drumkits:
20 Preset / 10 User Solo Synthesizer:
100 Preset / 100 User
Oscillatoren: 6 (Synth 1/2, PCM 1/2, Ext Input, Noise)
8 Toewijsbare vituele controllers
Sampler mogelijkheden: 10 sets van 5 Waves
Wave-formaat: 42/21KHz, Mono/Stereo
Sampling lengte: 5 Sec @ Stereo / 42KHz, 10 Sec @ Mono / 42KHz, 20 Sec @ Mono / 21KHz
Sampling modi: New, Beat, Split, Overdub
Effecten: 10 System Reverb preset types
5 System Chorus preset types 4-Band EQPCM toon effect
Distortion Enhancer WahAuto Pan Tremolo Rotary Phaser Chorus Reflection Tempo Synch Delay Ring Modulator LoFi2-module MultiSolo Synth
DSP:Tempo Synch Delay Distortion Ring Modulator Chorus Flanger Pan
DSP Sets: 100 Preset / 100 User
Algoritme types: 46 (Normal Tone DSP)
6 (Solo Synthesizer DSP) 999 Songs
Transpose bereik: +/- 12 Octaven
Shift bereik: +/- 3
Tempo bereik: 30-255 BPM
Opslag op SDHC kaart, 2Gb-32Gb

Meer informatie – Casio Digital Synthesizers