Sabian AeroCrash AAX 20 inch

Sabian AAX AeroCrash 20

Een opmerkelijke verschijning met 5 ringen van 18 identieke gaten. Dit bekken kreeg ik van mijn muziekwinkel aangeboden als aanvulling op mijn bekkenset. The Squared Circle maakt diverse soorten muziek. Ook het slagwerk heeft daarin een divers geluid. Dit bekken blijkt een welkome aanvulling te zijn op het slagwerk instrumentarium.

Deze Sabian is niet alleen in uiterlijk opmerkelijk te noemen maar ook in geluid erg markant. Enerzijds is dit bekken te gebruiken als een ride. Het geluid is dan bepaald niet als van een sweet ride maar heeft een geheel eigen metaalachtige karakteristiek. Zet je anderzijds dit bekken in als een crash bekken, dan merk je dat het een echt afwijkend geluid bevat. Het komt in dat geval in de richting van een “china”. Maar waar een china als een op straatklinkers vallend metalen deksel van een vuilnisvat lijkt, gaat deze Sabian weliswaar wat trashy klinken, maar blijft wel een “beauty between the beasts”.

Het meest opvallend komt deze Sabian uit de verf als het wordt bespeeld als een gong en je gebruikt mallets. De 20 inch diameter gaat in geluid een stuk groter lijken als het onder roffelende mallets een aanzwellend en wegstervend geluid geeft zonder dat de aanslag zelf hoorbaar is. Een werkelijk bijzondere gewaarwording met Oosterse tintjes. Dit effect bekken heeft zeker zijn plaats verdiend tussen zijn concurrenten. Het bewijst binnen de band goede en bijzondere diensten en dat zal het ongetwijfeld blijven doen. Dit bekken zal bijdragen aan de eigen sound van The Squared Circle.

Tot slot liep ik in een grote muziekhandel tegen het kleinere zusje van deze aero crash van Sabian aan, de 16 inch versie. Een opmerkelijk verschil in het voordeel van mijn 20 inch. In dit geval size really does matter!!!