Muziek en spiritualiteit

Innerlijke spiritualiteit of esoterie duidt in essentie op kennis die slechts voor ingewijden, geïnitieerden toegankelijk is, dit in tegenstelling tot exoterie, waarvan de kennis voor iedereen verifieerbaar en toegankelijk is. Heel wat levensbeschouwelijke stromingen en genootschappen beroepen zich op een dergelijke vorm van kennis die zowel het individu als de kosmos betreft en ontwikkelen daarbij een eigen leer en methodiek.

Muziek kan een drager zijn van deze kennis.

Esoterische muziek komt voort uit het inwendige, het innerlijke en heeft haar wortels in het religeuse en/of het spirituele denken en voelen. Het komende project Nighthawk – Temple of my soul is hiertoe een poging.

Binnenkort opnames van dit bewustwordingsproces op deze site.

Nighthawk – Temple of my soul

Part one – Early morning flies

Vroege vliegen. Zet je koptelefoon op voor het beste effect. Boven de diepe geulen van het onderbewustzijn klinkt dreigend het ochtend ontwaken in een onzekere wereld. De vroege vliegen kondigen een nieuwe dag aan. Aan de horizon komt een eerste onweersbui tot ontwikkeling. Wat voor dag zal het worden? Zwaar, licht; de gedachten komen op gang. Langzaam staat de wereld op begeleid door een spirituele melodie. De ziel wordt wakker. Het leven ‘in de tempel van mijn ziel’ begint.Part two – Hot noon Scorpio

Op het heetst van de dag vragen de wezens en hun getormenteerde zielen om genade. De hitte is nu op haar hoogtepunt. Kunnen ze wel verder? Maar hoe dan? Overleven is op deze tijd het motto, de Schorpioen is hiervoor het beste uitgerust.

Part three – Afternoon fox

De vos komt uit zijn hol, de warmte neemt iets af. Geslepen gaat de vos op zoek naar prooi. De ziel moet gevoed worden, gaat dit lukken?

Part four – Swallows in sunset sky

De avond valt en de zwaluwen vallen met duizelingwekkende snelheid de hemel en aarde aan. Op en neer. De ziel heeft nog steeds geen rust. Komt er regen, komt er droogte. Wordt het morgen beter? Kijk en luister naar de zwaluwen, zij weten het.

Hier alvast een klein fragment ergens uit het midden van die dans.

Part five – A hawk at night

De Nighthawk bidt in het midden van de nacht. Een overpeinzing van de voorbije dag, een samenvatting van alle gevoelens ontsproten in de tempel van de zielen die deze dag gemaakt hebben.