Monark: de alternatieve Mini Moog

Am i as sexy as a real Mini Moog?

Native Instruments heeft met de Monark een virtuele analoge mono synthesizer ontwikkeld die de befaamde iconische Mini Moog emuleert. Draaiend op het Reaktor platform produceert deze synth het unieke analoge en organische ‘dirt sound and feel’ geluid.

De Mini Moog geluiden en nuances worden in vrijwel elk detail gevangen. De Monark is dus wat mij betreft de holy grail op het gebied van virtuele analoge modulering.

Kan de Mini Moog met pensioen?

Nee, de Monark is natuurlijk geen echte fysieke Mini Moog, de Moog is en blijft uniek en ‘top of the bill’. Er gaat niets boven een fysiek instrument maar de Monark virtuele synthesizer benadert de Moog in al zijn facetten. Zeker gezien de prijs die je momenteel op internet betaalt voor een originele Mini Moog.

De Monark, bijzonder gunstig geprijsd voor € 99.00 (incl. de gratis Reaktor player), doet het dan ook veel goedkoper dan de waanzinnig geprijsde originele tweedehands Mini Moogs die qua prijs kunnen oplopen tot wel $ 5000.00. Maar de Monark is zeker geen poor boys oplossing, integendeel!

Wat is de kracht van de Monark?

De MONARK vangt het pure organische geluid van de onbetwiste koning van monophonic analoge synthesizers. Jaren van nauwgezet onderzoek maakt deze virtuele synth een uitstekende vervanger voor de Moog familie. De diepe bas en lead geluiden van de Monark zijn zeer rijk en vol van toon. Hierdoor kun je de Moog geluiden emuleren, die beroemde muzikanten als Chick Chorea, Herbie Hancock, Jim Crichton (Saga) en vele anderen reeds decennia terug uit hun Moogs toverden, zonder de bank te moeten overvallen.

Hoewel je met de Monark het door jou gewenste geluid tot in de punten precies kunt programmeren, komt de Monark met ruim 380 voorgeprogrammeerde fabrieks-presets.

Conclusie
De Monark is geen Moog, de Moog is geen Monark, maar de Monark is beslist net als de Moog een ware King! Zoals boven opgemerkt werkt de Monark prima in de gratis Reaktor player maar de betaalde Reaktor omgeving voor € 99.00 (of bijgevoegd het N.I. Komplete pakket) geeft je vele extra mogelijkheden om de Monark tot grote hoogte te laten stijgen. Vandaar ook waarschijnlijk zijn naam; met recht de Koning!

Eindoordeel is dus simpel: heb je een vette mono synth nodig maar geen dikke zak met duiten, kies dan beslist voor de Monark onder de virtuele synthesizers!

Zowel Hans als Frenq van the Squared Circle gebruiken de Monark in enkele nummers als bass en lead synthesizer maar ook voor totale sfeerinvulling.

Bron: YouTube

.