Maak van je basgitaar een mono synth

Uhhh… wie hoe wat waar?

    Een vergelijkend kosten- en batenrelaas en een zeer speciale aanrader voor de psychedelische basspeler. Met andere woorden verleg je muzikale mogelijkheden.

Ja, maak van je basgitaar een mono synthesizer en reproduceer elk geluid (instrument) en klankeffect middels je basgitaar. Dat kan tegenwoordig best aardig gerealiseerd worden maar was tot voorkort voor de basgitaar met zijn lage frequenties veel moeilijker dan b.v. een gewone gitaar. Toch zijn er tegenwoordig enkele goedwerkende oplossingen voorhanden.

Midi Bass software van Jam Origin
Een software oplossing, je heb hier dus een extra interface en een pc of mac voor nodig. Je kunt Midi Bass gebruiken in een DAW of als standalone applicatie op je computer. Prijs voor deze software is rond € 100,00, je krijgt er dan wel Midi Guitar bij! Je basgitaar zal klinken als elk gewenst instrument.

Een gewone synthesizer of een VSTi (virtuele synth) kan gekoppeld worden aan deze software. Kosten zijn relatief hoog als je nog geen laptop of pc en interface hebt (extra kosten zijn ca. € 1000,00 voor een bruikbare laptop of pc en een interface, de benodigde vsti’s of hardware synthesizers zal je ook nog extra moeten aanschaffen), maar daarna heb je dan ook alles in huis om creatief van wal te steken.

Deze voor bas monofoon te gebruiken software (polyfoon bij gebruik van een elektrische gitaar) is uitermate responsief en accuraat m.a.w. de software reageert en presteert geweldig. De bassist wordt een multi-instrument bespeler.

Top, een aanrader! Zeer goed live te gebruiken omdat de software zeer accuraat, zéér low latency en stabiel is. Five stars.

Bron: YouTube

Sonuus G2M V3 interface
Een andere, iets meer hardware matige maar ook goedkopere oplossing is de Sonuus G2M V3 midi-interface. Kosten zijn rond de € 79,00 euro (Thomann). Deze interface is ook geschikt voor gitaar, stem en zelfs blaasinstrumenten. Je kunt middels dit apparaat iedere met midi uitgeruste synthesizer mono aansturen. Je hebt dus niet direct een pc nodig wat zo zijn (prijs) voordelen heeft. Een aanwezige midi synth volstaat!

De gevoeligheid, evenals de vertraging, schijnt iets minder goed te zijn als die bij de Midi Bass maar met de komst van versie 3 is de G2M V3 zeer goed (ook live) bruikbaar. Er gaat zeker voor de bassist een wereld van nog onontdekte sferen en instrumentreproducties open. Ook dit apparaat is mede door zijn prijs een aan te bevelen optie! De bekende bassist Lee Sklar (o.a. Phil Collins) was ‘pretty good’ enthousiast. Four and a quarter stars.

Bron: YouTube

Conclusie
Beter tegen best. Wil je je basgeluid drastisch uitbreiden en andere instrumenten kunnen reproduceren middels je bas dan is voor beide opties wat te zeggen. De een bijna perfect maar relatief prijzig wanneer je alles nog moet aanschaffen. De tweede optie is relatief goedkoop en zeer goed te doen als je enkele kleine onvolkomenheden kunt billijken.

The Squared Circle gaat beide opties zeker verder onderzoeken zodat haar muzikanten nog meer hun creatieve ei kunnen leggen. Daarom, stay tuned voor verdere informatie!