IK Multimedia Pro Keys

Sluit je controller keyboard direct aan op een iPad

Tja, er zijn vele mogelijkheden of om met onze drummer te spreken: er leiden voldoende wegen naar Rome. Apple is beslist niet scheutig met standaard aansluitingen voor devices of controllers als het gaat om een iPad. Aansluiten kan via de aanwezige lightning uitgang. Maar hoe dan? Je hebt een extra veel te dure lightning connector nodig. Vaak moet je dan ook nog een actieve usb hub aanschaffen omdat je controller niet werkt zonder extra prik (bij een stroomvraag > 500 mA), zodat de totale kosten voor connectie met je controller(s) uitkomt op zeker honderd euro! Direct aansluitbare keyboard controllers zonder dit alles zijn er haast niet.

Wat is dan wel direct aansluitbaar?

Een uitzondering zijn de CME en Korg Bluetooth controllers maar die zijn of te duur of hebben te kleine mini toetsen. Een uitzondering op bovenstaand is echter de IK Multimedia Pro Keys. Een 37 toetsen controller met een surplus aan aansluitmogelijkheden. IPad, Apple OSX, Windows, Android, noem maar op alles is mogelijk met deze kleine krachtpatser. De benodigde kabels worden meegeleverd. Dat dit niet voor een kleine prijs kan is duidelijk dus een Retail prijs van rond de € 180,00 euro is fors maar meer dan redelijk gezien de flexibiliteit van dit bord.

Wat brengt dat ding zoal?

  • Connect en go! Geen gedoe met hubs of extra lightning kabel.
  • Volledige grote 37 toetsen. Drie octaven, geen kleine vaak onpraktische mini toetsen. Volledig aanslaggevoelig.
  • Aansluitbaar op elke hard- en software; Apple, Windows, Android.
  • Geen drivers nodig, volledig Core-midi. Plug en Play.
  • Modulatie en pitch bend wheel.
  • Vier aan te passen setups, volume/data knop, soft buttons octaven en programma presets up en down.
  • Komt met voldoende software zoals Sampletank 3 free of LE en iLectric pianos, zodat je direct aan de slag kunt op PC, Mac of iOS.
  • Makkelijk te transporteren. Makkelijk voor on the road.

Conclusie: Het keyboard heeft een fijne aanslag, makkelijk en zeer divers aansluitbaar, te gebruiken op elk platform en een ingang voor een effectpedaal, prima transporteerbaar. Helaas geen midi waardoor de PRO benaming niet totaal te rechtvaardigen is. Het uiteindelijke eindoordeel is toch positief. Nu snel een paar apps downloaden. Advies: Kopen, er is momenteel nog niet veel beter op de markt.