Mixen op Tannoy 802 nearfield monitoren

Dé monitor voor een accurate audio weergave

De geluidsreproductie van de bas, drums en onze vele organische analoge instrumenten moet betrouwbaar zijn

Het opnemen van je band en muzikale ideeën dient meestal zo accuraat als mogelijk te gebeuren zonder dat je de bank daarvoor moet breken. Maar dan begint een haast te moeilijke en omvangrijke zoektocht naar de juiste monitoren. De vele beschikbare merken pretenderen ieder dat ze ideaal zijn. De praktijk wijst anders uit. Heb je veel geld beschikbaar ga dan voor de topmodellen van KEF of Genelec of een ander beslist te vinden topmerk en je probleem is opgelost. Je bent dan wel vele duizenden euro’s verder. Moet je het zoals de meeste onder ons met wat minder doen, maar wil je het onderste uit de kan wat betreft kwaliteit en verwacht je toch een professioneel eindresultaat met betrekking tot je mix, lees dan verder.

The Squared Circle studio mixes worden momenteel in onze home studio gedaan op een paar niet verkeerd klinkende M-Audio BX5a DeLuxe nearfields. Fusion muzikanten waar onder wijlen Joe Zawinul gebruik(t)en deze monitoren voor vele jaren in hun personal studio’s vooral omdat ze zeer vlak, direct en eerlijk klinken. Volkomen mee eens maar we misten toch wat laag. Vandaar onze zoektocht naar nieuwe en in het laag nog beter presterende near- en/of midfield monitoren.

Om het gemis aan laag in te vullen kun je kiezen voor een sub-woofer. Echter het gebruik van een sub-woofer heeft niet onze voorkeur daar je dan een prima bas genereert maar het gevaar loopt dat de bas en ander laag toch te veel doorkomt in je mix. Voorwaarden waren naast een betere laag reproductie ook een meer gedefinieerd en gescheiden drums in front. Samengevat dus meer bas en meer laag midden zodat naast deze laag frequente instrumenten, onze organische synthesizers, drums en viool beter in de mix gezet kunnen worden.

Niks meer boosten maar meer kunnen frequenties kunnen terugdraaien zonder aantasting van de totale opnamebalans. Na lang zoeken kwamen we monitoren tegen die voldeden aan al onze gewenste voorwaarden.

Tannoy reveal 802 monitoren.

Laag zonder dat er een sub-woofer nodig is. 42 kHz laag tot 43 kHz hoog, 100 watt echt vermogen per speaker, je buren zullen er gek van worden. Voldoende laag dus, ook in het midden. en een voortreffelijk duidelijk aanwezig gescheiden hoog. Kortom geweldig voor de krappe beurs en toch appellerend aan professionaliteit zodat je eindmixes zonder mankeren naar een audio masteringstudio kunnen. Diverse kabeltoepassingen (balanced xlr / unbalanced jack en meer), instellingen en equalizer mogelijkheden zijn aanwezig. Als extra is te melden dat de tweeter indrukbestendig is.

Conclusie

JBL, KRK, M-Audio, Mackie, Monkey, Presonus, Yamaha, Nekkst etc…, noem ze maar op, ze vallen allemaal af. De beste keuze in vele reviews zijn bovengenoemde Tannoy reveal 802’s en wij gaan dat hopelijk ook binnenkort zelf ervaren, ze staan in bestelling (Met dank aan Martin! :-)). Wat ons betreft de juiste keuze voor de correcte mix.

Bron: YouTube

Bron: YouTube

Bron: YouTube

Bron: YouTube

Over Tannoy monitoren

Tannoy het al bijna een eeuw bekende merk uit Schotland voor top notch studiomonitoren, hi-fi en andere audio toepassingen. What’s in a name? The Reveals onthullen alles wat je wilt en moet horen in je mix. Of zoals Eric Smith (producer en bassist van Rihanna/Justin Timberlake) het typeert ‘They take the whole industry by storm’. En zo is het!

Specificaties van de 802

LF Driver: 8″ Custom hoogrenderend
Tweeter: 1″ soft dome ‘poke resistente’ tweeter
Frequentiebereik: 42 Hz – 43 kHz
Max SPL: 114 dB
LF vermogen / Mid Range: 75 watt
HF vermogen: 25 watt
THD: < 0.4
Balanced: XLR, 20 kOhm
Unbalanced: 6,3mm Jack, 10 kOhm
AUX Link in: 3,5mm Jack, 10 kOhm
AUX Link uit: 3,5mm Jack
Neutrale HF instelling
+/-1.5 dB HF Boost/CUT
Crossover frequentie: 1.8 kHz
Omschakelbare Power Supply: 100-120 V of 200-240 V (50-60 Hz)
Max vermogen: 120 watt
Afmetingen (mm) Hoogte: 390 Diepte: 300 Breedte: 254