Een beeldscheppende sage

Ja wel, weer een nieuw project. Dit maal een muzikale beeldscheppende sage. Betoverende ritmes, lang uitgesponnen akkoorden met sprookjesachtige melodieën. Een eeuwige zoektocht naar de ideale muzikale wereld.

Geboren uit een idee van onze drummer, een experimentele zoektocht begeleid door fictieve tovenaars en mythologische wezens met spirituele inhoud en diepgang die moet leiden tot een aanvaardbaar repertoire voor de gehele band.

The myth of The Tiger Men. (De mythe van de Tijgermannen en vrouwen).

1. On the wings of the Griffin

De hybride Griffioen met kenmerken van allerlei dieren staat in onze muziek voor vrijheid in stijl en beleving. De muziek kan vele vormen aannemen en de luisteraar mag er in horen wat hij wil. Het vaste ritme (aarde; drum en bas) ondersteunt het vluchtige (lucht; violen en synths) waardoor een vrije vorm van musiceren ontstaat. De toehoorder wordt een sfeervolle open muzikale ervaring voorgeschoteld met ruimte voor eigen invulling.

(Em7, G/Em)

Download viool solo in pdf formaat

2. The Animal Wizards

Deze tovenaars of magiërs zorgen voor een welhaast bezwerende sfeer. De muziek probeert een noodzakelijke magische sfeer op te roepen waardoor de luisteraar in hogere sferen dient te komen. Er wordt door deze meesters contact gezocht met het diepste van de ziel om elk wezen te beschermen. Hoe zal de wereld als die er nog is alsmede de kwetsbare relatie tussen mens en dier er in de toekomst uitzien? Is er nog een morgen?

(Basisakkoorden vanuit G#sus4)

License voice: Creative Commons BY-NC (Attribution Noncommercial) 3.0

Download viool solo in pdf formaat

3. Dragon Fire

Het vuur van de draak staat voor daadkracht en bescherming en symboliseert in onze muziek de hang naar samenwerking en continuïteit. Met deze metafoor wil The Squared Circle aangeven waar haar plek ligt en dat tot uitvoering brengen in haar muziek. Een strakke basis van bas en drums, een krachtige viool en zoekende synth en sax met eigenzinnige melodieën. De draak is krachtig maar toont toch ook zijn kwetsbaarheid.

(Basisakkoord vanuit Emin)

Download viool solo in pdf formaat

4. The Dragon fly

Van daadkracht naar vormgeving, vanuit de Dragon Fire evolueert de Dragon Fly. Een tegenhanger van de Dragon Fire. De Dragon Fly vliegt af en aan, op en neer en consumeert, tussen bergen en dalen, moeras en rivieren. Oefenen, doen, herhalen. Volgens strak patroon vormt hij zijn of haar leven zoals wij onze muziek vorm proberen te geven. Op en af, keer op keer, telkens weer, welhaast meditatief.

5. Medusa Snakes

De schoonheid ontnomen, haren veranderd in slangen. Met muziek is het ook vaak zo. Een zekere melodie wordt vaak vervangen door een andere. Nooit overtuigd van de juiste melodie of song. Muzikanten zijn immer bang voor hun compositie en uitvoering. Is het wel goed, kan het niet nog beter. Verstikt in dit slangennest zwoegen we door naar een aanvaardbare compositie. Eind goed al goed. Medusa Snakes is vriendelijker geworden dan verwacht, ze heeft haar monsterlijkheid afgelegd en haar schoonheid herwonnen. Een spannende en soms tegendraads syncopische drums, melodische bas met een haast euforische sax en een soms zwoele en dan weer staccato viool.

(Akkoorden vooral F/C/Csus4)

6. The Tiger Men

De stoere tijgermannen en -vrouwen, superhelden, in leven en overleven, zelfs in muziek, gaan ze (ons) voor. Kunnen wij dit ook, mogen wij ze volgen? Zijn we goed genoeg om onze muziek te laten horen. Een diepe muzikale zoektocht is het gevolg. Innerlijk tot op de tanden bewapend trekken de mythische tijgermannen en tijgervrouwen door het leven. Door diepe dalen en over hoge pieken gaan ze voort. Op zoek naar het haast onmogelijke, geven en delen de tijgermannen en -vrouwen hun innerlijk creatieve kracht en wijsheid. Ze dienen de scheppende mens (-muzikant) en gaan deze voor op het pad van ontwikkeling. Wij als band proberen ze te volgen, het (ons) resultaat hoort u hier.

(Akkoorden vooral Am7/C/Em7)

7. Blessed Unicorn

De eenhoorn wordt sinds jaar en dag van alles toegedicht. Alleen de eenhoorn weet hoe het zit, de rest is gissen en raden. De bewaker van of de verwijzer naar de steen der wijzen. Voor The Squared Circle is de muzikale cirkel …

De wijze les van deze sage is volgens ons dus dat muziek maken gaat over het beste halen uit de beschikbare muzikanten, hun kwetsbaarheid en mogelijkheden, hun saamhorigheid en het samen neerzetten van een stuk sfeervolle muziek welke uiteindelijk zorgt voor het ultieme sprookje.

The total saga of The myth of The Tiger Men