De viool in de elektronische muziek

Past de viool in de elektronische muziek vraag ik mezelf wel eens af. Een volmondig ja als antwoord is dan altijd weer mijn conclusie. Met een bijzonder warm, open en indringend geluid en een uniek karakter zorgt de viool voor een aangenaam verrassend geluid en is daarom een zeer welkome toevoeging aan haast elke ‘alternatieve’ band. Onze violist Johannes vervult deze bijzondere rol in The Squared Circle zowel akoestisch als elektrisch.

Enkele voorbeelden van grote violisten in een band constellatie vind je hieronder.

Jean-Luc Ponty

Jean-Luc Ponty is een Franse jazzviolist. Ponty was de eerste violist die verder ging dan het spelen van swing. Hij liet zich beïnvloeden door niet-violisten die veel modernere jazz speelden zoals Charlie Parker, John Coltrane en Clifford Brown. Zijn eerste platen zijn dan ook erg bebop. Later werd hij een van de grote namen uit de jazzrock-stroming. Hij gebruikte onder andere elektrisch viool en synthesizers.

Bron: YouTube en internet

Edwin (Eddie) Jobson

Een Engelse toetsenist en violist. Bekend om zijn origineel gebruik van de elektrisch viool en synthesizer. Hij was lid van een groot aantal bijzondere progressieve rock bands zoals Curved Air, Roxy Music, UK, Jethro Tull en (kort) Yes. Hij maakte ook deel uit van de Frank Zappa’s band in 1976–77.

Bron: YouTube en internet

Tracy Silverman

Tracy speelt op een zelfgebouwde 6-snarige elektrische viool. Hij heeft viool gestudeerd aan de beroemde Julliard School in New York. Zoals hij zelf zegt: “I entered Juilliard wanting to be the next Jasha Heifetz but I left wanting to be the next Jimi Hendrix”. En dat lukt hem heel goed.

Bron: YouTube en internet

Meer violisten volgen…