De Tengel Hengel

DSC_1720 Tengelhengelinspiratie als uitdaging

De meest prachtige instrumenten zijn te koop. Ingenieus ontworpen, solide in elkaar gezet en elegant afgewerkt. Bij eenvoudiger dingen heeft het mij altijd gefascineerd om zelf aan de slag te gaan. Het creatief moment te beleven als een goddelijke inspiratie, die je tot wonderlijke ideeën kan brengen. En dan is het de kunst om een idee om te zetten in een bezielde belichaming van materie. Ofwel: zet het maar eens in elkaar!

functioneel en simpel

Dat overkwam mij wel vaker, een idee. En ook de drive om het te realiseren. Met wisselend succes. Dit creatuur lijkt op voorhand de eenvoud zelve en had alleen daarom al een grotere kans van slagen. Zo werd de “Tengel Hengel” geboren! Niet ingewikkeld maar functioneel. En als het even kan, passend in de omgeving waar deze gebruikt wordt.

het idee

Van mijn slagwerkleraar (Erik, bedankt!) kreeg ik twee kleine ronde belletjes van een bronslegering. Het kristalheldere geluid verraste me volledig. Kort ervoor had ik als kadootje uit Zuid-Frankrijk ook een belletje in de vorm van een klein klokje gekregen (Emile, Christien, Theo, ook bedankt!). Een net zo grote verrassing. Doordringend maar of zo oorstrelend. Tijdelijk heb ik deze belletjes provisorisch aan mijn drumrack gehangen. Hun charme veroverde meteen de bandleden. En daarom maken ze nu al vast deel uit van een van onze nummers: “Mouse on Steroïds”. Maar fraai vond ik het niet hangen. Er dienden – zoals bij alle onderdelen aan mijn drumrack – een klem en een metalen staaf aan te pas te komen. Zij brengen elk instrument aan mijn drumrack naar de juiste plaats. En dat moest ook met mijn bellentrio. Een Tama-klem besteld, een massief metalen buis met diameter 10 mm en metalen buisklemmen. Nylonkoord maakte het compleet. Het meeste werk was de metalen buis die geschuurd, gepolijst en met blanke lak  een hoogglans uitstraling kreeg.

hengelen naar geluid

En dan maar in elkaar zetten. Ik heb er rekening mee gehouden, dat het aan één van mijn zijkanten moest worden opgesteld. Het is namelijk niet een primair onderdeel van mijn drumstel. En het moest dichtbij de stokkenbox met de massief messing drumstok die ik al speciaal voor deze belletjes had gemaakt. Dus aan de linkerkant van het rack, achter de hi-hat werd de vaste plaats. Ieder belletje hangt aan een eigen nylon koord op onderling gelijke afstand naast elkaar. Maar wel op verschillende hoogten: als je een belletje in het “muzikale strijdgewoel” iets te hard raakt mag hij niet tegen een ander belletje komen. Dat zou de magie van het geluid volledig doorbreken. De nylon koorden en nylon ringetjes waar aan de belletjes hangen voorkomen omgevingsresonantie. Zo had ik het me bedacht. Na wat uurtjes vrije tijd te hebben geïnvesteerd kwam uit wat ik me voorgesteld had. Een eenvoudig idee, sober maar functioneel uitgevoerd. En geen enkele afbreuk aan het geluid van deze drie wonderschone belletjes.

queeste naar de eigen sound

Van begin af aan hebben deze belletjes me het gevoel gegeven me in een mystieke, oosterse omgeving te bevinden. Doordringende heldere tingeltjes, rustgevend maar ook spanning opbouwend. Getimed gebruikt in sober samenspel met andere instrumenten toveren zij een psychedelische wereld in je oren. Voldoende voedsel om met geluid en geluidsemoties te experimenteren. Er zijn hele werelden te ontdekken. Precies de toverformule die The Squared Circle onderdeel van zijn muziek wenst te maken. Een zoektocht naar de eigen sound, het eigen muzikale gevoel. Graven in jezelf en graven in geluid. Music to feel and experience. En dat met behulp van onder andere deze “Tengel Hengel”.