De ‘grinta’ van de Digitech Element

Alles in-een-effect voor gitarist (maar ook voor de toetsenman).

Geef uw instrument het gewenste geluid

Multi-effecten hadden een niet al te beste reputatie. Zeker, in de duistere eeuwen die gelukkig achter ons liggen waren deze effecten geen genot om te gebruiken. Tegenwoordig is het een heel ander verhaal, met een overvloed aan indrukwekkende doe-het-allemaal-effect-kastjes.

DigiTech heeft nu een zeer betaalbaar apparaat hier aan toegevoegd; namelijk de Element. Dit kleine multi-expressie pedaal is volgestopt met 31 effecten, ruim honderd presets (diverse amps met effectchain) en 45 drum patronen.

Bruikbaar of laat maar?

Het is gemaakt van hard kunststof, stevig genoeg voor normaal gebruik ook live. De fabrieksinstellingen van multi-effect apparaten stellen echter nog wel eens teleur.

Echter niet deze Element XP. Alle 100 voorgeprogrammeerde presets klinken goed en inspireren om mee te spelen. Je kunt zelf ook naar hartelust een effectomgeving bouwen. Met veel versterker imitaties en nabootsingen en de gebruikelijke effecten zoals distortion, galm, chorus, reverb, delay, gate en compressie functies.

Vervolgens is het tijd om een ​​paar patches te maken: het kleine schermpje van de Element kan helaas slechts drie karakters tegelijk weergeven, zodat u een aspirant-mnemonist moet zijn om het optimaal te kunnen benutten. Gebruiksvriendelijkheid is ook beperkt: twee druktoetsen om te scrollen door de negen secties die de signaalketen vormen. Best een gedoe dus om zo door de diverse secties te moeten scrollen.

Het oordeel

Maar zodra je hier aan gewend bent is de Element verrassend bruikbaar. Gemaakt voor gitaristen die geen hele bak met effecten mee willen sleuren en ook goed bruikbaar om je toestsen mee te kleuren.

De Element is wel tegenstrijdig: fantastische voorinstellingen en mogelijkheden maar een back-to-basics-editing dat welhaast lijkt te horen bij een entry-level apparaat. Maar zelfs als u het kromme instellen (nog) niet beheerst, is het toch een kleine topper met een prima geluidsresultaat! En dan hebben we het niet eens over de ingebouwde tuner en drumpatronen gehad.

Kortom: Voor rond de 80 euro een zeer welkom apparaat met veel versterkers en effecten, voor live en in de studio, allereerst voor de gitarist onder u maar ook zeker voor de sfeertoon maker.

Wij van The Squared Circle gebruiken dit apparaat in de studio voor gitaar en live om met enkele synthesizers een wollig geluidstapijt te leggen.

Bron: YouTube