Bepaal akkoorden in een audio file

Sonic Visualiser en Cordino chord estimate plugin

Softwarematig bepalen welke akkoorden er in een audio file zitten.

Heb je in een wazige bui of een ‘te’ enthousiaste gemoedstoestand snel een melodie met wat vage ondersteundende akkoorden opgenomen op je recordertje? En weet je daarom later bij het terugluisteren niet geheel meer de gebruikte akkoorden te benoemen? Dan niet getreurd; er is namelijk een prima oplossing voorhanden om je spontane jam weer te geven met de juiste akkoorden.

Wil je bijvoorbeeld een audio-opname van YouTube softwarematig analyseren omdat je niet alle akkoorden kunt bepalen dan is Sonic Visualiser de ideale oplossing! Ook kun je een warrige repetitie jam snel analyseren zonder ‘al te veel’ uitzoekwerk.

Een meer bevredigende oplossing voor een accurate akkoordbepaling.

Hiervoor is zeker prijzige software voorradig. Je betaalt dan echter minimaal honderd euro’s of meer en het resultaat is niet altijd om over naar huis te schrijven. De Queen Mary University van Londen heeft gelukkig een open source oplossing, namelijk Sonic Visualiser en de Vamp plugins die in samenwerking met enkele andere universiteiten en audiodeskundigen zijn ontwikkeld.

Ietwat complexe installatie, maar uitstekend resultaat.

De installatie kan voor een leek ietwat complex zijn maar eenmaal geconfigureerd, zijn de resultaten meer dan bevredigend. De ruim voorradige open source Vamp plugins stellen je naast akkoordenbepaling in staat nog veel meer interessante zaken te bepalen zoals tempi, beatslices, melodieën en meer.

Wij maken bij The Squared Circle veelvuldig gebruik van deze tools.

Voor meer informatie bezoek de Sonic Visualiser site van de Queen Mary University hier.