Behind d’un Daik II

Na het ter zielen gaan van de alom geprezen jazz-rock band Behind d’un Daik eind 1983 heeft Frenq met zijn toenmalige muzikale vriend en bassist Hans van Meerkerk, Behind d’un Daik twee opgericht. Dit was beslist moeilijk daar de belangrijkste componist en toetsenwizard van de band, Wout Dekkers, moest vertrekken. Zonder de guidance van deze alleskunner stond Hans maar zeker Frenq totaal alleen. Het is vanaf dat moment dat Frenq in het diepe sprong en zonder verdere steun zijn eigen nummers moest zien te componeren.

Nood brak echter wet

Het vertek van Wout was dus het moment voor Frenq om geheel zelfstandig eigen nummers te gaan componeren. De toenmalige tijd was rijp voor New-Wave muziek, wat goed te horen is op deze oude opname, met daarop een van de eerste zelfstandige composities van Frenq. De jazz-rock werd bijna geheel verlaten vooral omdat de precieuze jazz-rock en bijhorende akkoordenkennis van Wout was verdwenen. Echter toen bleek Frenq met zijn vreemde benaderingen van akkoorden en ritmes samen met zijn immer aanwezige hang naar jazz, rock en andere muzikale stromingen te zorgen voor een later gewaardeerde unieke muzikale benadering van nummers.

Frenq’s eerste stappen op het componeervlak kwamen echter snel tot wasdom in het nummer ‘Double Trip’ waarvan we hieronder een live uitvoering horen. Dit concert is uit mei 1984 tijdens een popfestival in Etten-Leur. Een extra vermelding is voor gitarist Rob Burg die de band toen kwam versterken en bassist Hans van Meerkerk voor het gebruiken van de later legendarisch geworden Korg MS 20 mono synthesizer.

Hieronder een video-opname van dit concert. Na een lange zoektocht hebben we deze opname van Behind d’un Daik II kunnen achterhalen. Opnames van de orginele eerste Behind d’un Daik band welke beslist ergens moeten rondzwerven worden nog gezocht.

Nogmaals met grote dank aan Wout voor het samen met Frenq opstarten van de band Behind d’un Daik.

Double Trip – Behind d’un Daik II – Mei 1984 Etten Leur, de video.

Behind d’un Daik II begin 1984 – medio 1985 waren Peter Heerkens aan de toetsen, Rob Burg op gitaar, Eric Holgrefe (TAFNA Erik van Oranje een totale verbazer, bezoek zijn site) achter het slagwerk, Hans van Meerkerk op bas en Korg MS20 alsmede Frenq met zang en op sax. Great salvation to the lonely minds in this world.