SML, een killer alt saxofoon!

sax

Historie van SML de helaas te onbekende Selmer killer!

Op 12 januari 1935 was de geboorte van de onderneming Strasser Marigaux Lemaire algemeen bekend als SML. Jules Marigaux was de man van de “kunst”. Getraind door Buffet Crampon, blonk hij uit bij de vervaardiging van instrumenten. Charles Strasser was goed in talen. Tot slot, Lemaire had de leiding over het management

In 1937, staat SML in de schijnwerpers op de Wereldtentoonstelling in Parijs. In 1938, het eerste teken van een SML topmodel saxofoon onder de vermelding “Revision A”. Hiervan zijn 4500 exemplaren geproduceerd.

Na de Tweede Wereldoorlog, de opkomst van de jazz in Europa en tal van uitwisselingen met Amerikaanse kunstenaars. Hun bezoek aan Parijs versnelt de productie van SML saxofoons en de reputatie van het merk in de Verenigde Staten. Grote namen als Coleman Hawkins en Carmen Leggio worden ambassadeurs van het merk. De climax wordt geleverd met de saxofoon SML modellen “Revision D” en “Gold Medal” beroemd om hun gerolde toneholes maar vooral om hun kleurrijke sound. SML maakte in totaal bijna 30.000 saxofoons.

De laatste van hen, de “King Marigaux” is gemaakt in 1982. Het werd steeds moeilijker voor SML om te concurreren met internationale en lokale concurrentie (Selmer en Buffet Crampon).

Ik speel sinds 2003 op een SML Gold Medal MKI verzilverde alt en heb met plezier mijn Selmer SA80 II vervangen.

Op alle vlakken speelt deze sax uit 1964 lekkerder. Ongelofelijk als men realiseert dat de Selmer SA80 II een modern instrument is uit eind jaren ’80.  SML was op gebied van toon, projectie en applicatie haar tijd dus ver vooruit.